(1) Kerstrecept-Kalkoen met boontjes

1KerstreceptKalkoenBoontjes
Benodigdheden voor 2 cavaliertjes
•2 ons verse kalkoen
•1/4 blokje groente bouillon
•1 klein blikje boontjes

Hoe moet mijn baasje het bereiden:

Snij de kalkoen in blokjes en zet dan een pannetje met de kalkoen, het water en het 1/4 blokje bouillon erin op het vuur en laat het ongeveer 15 a 20 minuutjes op een matig vuurtje koken. Als de kalkoen gaar is haal die dan uit het water en doe dan de boontjes in het water maar zet het vuur dan wel zacht. Zet de gril nu aan. en leg de blokjes kalkoen op een ovenschaal. Bak ze ongeveer 2 a 3 minuutjes onder de gril zodat het een lekker bruin knapper korstje krijgt. Verdeel de kalkoen over 2 bordjes met de boontjes en een klein beetje van het bouillon nat eroverheen. Maak het af met een klein takje peterselie.

Even laten afkoelen en dan opdienen, het liefste op een zilveren schaal (mag ook zilverkleurig zijn) met zo'n koepeltje erop zodat het een beetje een verassing blijft en de cavaliertjes heel verbaasd kunnen reageren op dit feestmaaltje. Engels servies is uiteraard ook goed.

Mocht je een romig sausje over de kalkoen willen doen? Dan kan je een beetje van het kooknat nemen en dat mengen met een scheutje slagroom. Niet teveel uiteraard ook nu geldt namelijk elk pondje gaat door het bekkie.

(2) Kerstrecept-Kip met appeltjes

Benodigdheden voor 2 cavaliers:
  • 1 ons kipfilet
  • ½ klein zoet appeltje (mogen ook gedroogde ongezoete zijn)

Hoe moet mijn baasje het bereiden:

Was de kipfilet goed en snij het in kleine blokjes. Zet dan een pannetje water op het vuur met daarin de in blokjes gesneden kipfilet. Laat dit ongeveer 25 minuutjes koken, op een matig vuur zodra het kookt. Snij in de tussentijd dat appeltje in kleine stukjes. Als de kip 25 minuutjes gekookt heeft zet je het vuur zacht en doe je het 1/2 in stukjes gesneden appeltje erbij en laat het nog 10 minuutjes zo staan met de deksel op de pan. Zet het vuur dan uit en laat het geheel afkoelen.

Uiteraard zal het ook hier weer zeer gewaardeerd worden als de verassing een grote rol speelt het is immers kerst. Opdienen dus op een zilveren, of zilverkleurige, schaal met een koepeltje erop, neerzetten de hondjes plaats laten nemen en tegelijk de koepeltjes omhoog trekken. Engels servies mag uiteraard ook.

Mocht je nog net eventjes iets extra's willen toevoegen aan dit recept maak het geheel dan af met een klein beetje geraspte verse parmezaanse kaas (gewone kaas mag uiteraard ook).

Kerst toetje-Slagroom met hondenchocola

KerstToetjeSlagroomHondenchocola
Benodigdheden voor 2 cavaliertjes


•50 ml slagroom zonder suiker
•110 hondenchocolaatjes (te koop in de dieren winkel. Gebruik nooit echte chocola dit kan dodelijk zijn voor honden)
•2 kleine schaaltjes (wel engels servies uiteraard)

Hoe moet mijn baasje het bereiden:

Zorg er voor dat de slagroom op kamer temperatuur is als je hem gaat gebruiken. Klop de slagroom op en verdeel de stijf geklopte slagroom over 2 bakjes. Neem 5 hondenchocolaatjes en breek die in kleine stukjes verdeel dit over 1 bakje. Doe dit ook met de andere 5 chocolaatjes en verdeel die over het andere bakje.

Zorg er voor dat de slagroom niet koud word opgediend dat is veel te koud voor ons. Dit is overigens geen recept om vaak te geven, ook al zouden we dit wel elke dag willen hebben natuurlijk. Maar 1x per jaar of met een hele bijzondere gelegenheid kan het geen kwaad natuurlijk om ons ook eens extra te verwennen.

SamenKerstToetje
Nog 1 tip als je met zijn tweetjes bent lik dan ook
vooral elkaars bekkies af daar zal je zeker nog
een paar lekkere likjes vinden.

Rody Kaas Taart

RodiKaasTaart
Benodigdheden voor 2 cavaliertjes
•1 Rody Totaal burger lam/rijst
•Een paar boontjes door de burger en de rest als garnering
•Een paar plakjes kaas
•Wat wortelbrokjes als garnering
•2 sneetjes brood
•Een of meer kaarsjes (voor ons niet belangrijk omdat het niet eetbaar is maar voor de baasjes wel leuk)

Hoe moet mijn baasje het bereiden:
Als je je hond geen rouw vlees wil geven doe de Rody burger dan heel even in de magnetron ±2 min. Dan de 2 boterhammen en de boontjes door elkaar mengen en er een mooi rond taartje van maken op een magnetron bestendig bordje. Kaas eroverheen draperen en ± een half minuutje in de magnetron totdat de kaas gesmolten is. Gesnipperde boontjes aan de zijkant draperen, de wortelbrokjes erop het kaarsje erin en klaar is je hondentaartje!.

Light Taart

LightTaart
Benodigdheden voor 2 cavaliertjes
•1 Kipfilet van ± 1 ons
•Een Klein blikje boontjes
•Wat verschillende soorten kleuren brokjes voor de garnering
•50 gram rijst
•Een bakvormpje
•Een of meer kaarsjes (voor ons niet belangrijk omdat het niet eetbaar is maar voor de baasjes wel leuk)

Hoe moet mijn baasje het bereiden:
Rijst en een kipfilet koken
Rijst afgieten en even laten afkoelen. Kipfilet in hele kleine stukjes snijden.
In een schaal de rijst, kip en een blikje sperziebonen mengen. De boel stijft na een tijdje vanzelf op. Omkeren op een leuke schaal, garneren met de brokjes of Pedigree Pal light snacks! Vinden de honden heerlijk en het is ook nog gezond!

Tomaten Basilicum koekjes

TomatenBasilicumkoekjes
Benodigdheden:

  • 0,3 dl plantaardige olie (ik heb biologische zonnebloemolie gebruikt)
    • 60 gram (biologische) kipfilet
    • 2,25 dl tomaat op sap uit blik of vers
    • 250 gram (biologische) volkoren tarwebloem
    • 160 gram gekookte (biologische) rijst
    • 2 eetlepels (biologische) basilicum

Hoe moet mijn baasje het bereiden:

Kook aller eerst de rijst, zodat het een beetje afgekoeld is tegen de tijd dat
je het nodig gaat hebben voor de rest van het recept.

Snij de kip in kleine stukjes en roerbak de kip vervolgens in ongeveer 5
minuten bruin in de zonnebloemolie.

Doe vervolgens de kip inclusief de olie, de tomaat met het sap in een
blender.

Doe nu alle ingrediënten, dat is dus de gekookte rijst, kippentomaten puree
volkorenbloem en de basilicum in een kom en meng alles heel goed met de
hand door elkaar totdat je een mooi compact deeg hebt.

Zet nu de oven alvast aan op 170 graden.

Rol het deeg nu op een met bloem bestoven werkvlak uit en snij hier
allemaal hartjes uit van ongeveer een halve centimeter dik. Herhaal dit tot
al het deeg op is gebruikt. Zorg er echt voor dat de koekjes niet dikker zijn
dan een halve centimeter anders zijn de koekjes niet gaar in de aangegeven
tijd.

Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier. En bak ze in 30 tot 40
minuten gaar.
Zet de oven dan uit, maar laat de ovendeur dicht. Laat de koekjes dan in
een dichte oven minimaal 3 uur en maximaal een hele nacht verder
opdrogen. Mijn motto in deze is hoe langer hoe beter ga dus voor die nacht.

De koekjes zullen ongeveer 3 maanden goed blijven, maar geloof me dan
zijn ze al lang op :-)

Nog een paar leuke Tips:

  • Kook de rijst in 1 blokje kippenbouillon voor wat extra smaak
  • Nog een handige tip vind ik om ook een aantal hele kleine koekjes te maken. Dat is altijd leuk en handig om als extra tussendoortje te geven.
  • En uit het kookboek heb ik de tip om deze hartvormige koekjes in een leuk doosje te doen en als cadeautje voor voor bijvoorbeeld valentijnsdag aan het favoriete honden vriendje of vriendinnetje te geven. Uiteraard wel met een kaartje er bij dat het van een stille aanbidder is.

Italiaanse wortel koekjes

ItaliaanseWortelkoekjes
Benodigdheden:
  • 0,3 dl plantaardige olie (ik heb biologische zonnebloemolie gebruikt)
    • 60 gram (biologische) kipfilet
    • 1,25 dl kippenbouillon
    • 170 gram gekookte worteltjes
    • 250 gram (biologische) volkoren tarwebloem
    • 160 gram gekookte (biologische) rijst
    • 3 eetlepels (biologische) Italiaanse kruiden

Hoe moet mijn baasje het bereiden:
Kook eerst de rijst in één blokje kippen bouillon en de worteltjes, zodat ze
een beetje afgekoeld zijn tegen de tijd dat je het nodig gaat hebben voor de
rest van het recept. Bewaar van het rijsten bouillon nat 1,25 dl voor de
kippen bouillon die je ook nodig hebt voor dit recept.

Snij de kip in kleine stukjes en roerbak de kip vervolgens in ongeveer 5
minuten bruin in de zonnebloemolie.

Doe vervolgens de kip inclusief de olie en de wortel in een blender.

Doe nu alle ingrediënten, dat is dus de gekookte rijst, kippenwortel puree,
tarwebloem bouillon en de Italiaanse kruiden in een kom en meng alles
heel goed met de hand door elkaar totdat je een mooi compact deeg hebt.

Verwarm de oven nu voor op 170 graden.

Rol het deeg nu op een met bloem bestoven werkvlak uit en snij hier
allemaal vierkantjes (of andere vormpjes die je leuk vind) uit van ongeveer
een halve centimeter dik. Zorg er echt voor dat de koekjes niet dikker zijn
dan een halve centimeter omdat ze anders nooit gaar zijn in de aangegeven
tijd. Herhaal dit tot al het deeg op is gebruikt.

Leg de koekjes op een droge bakplaat met bakpapier. En bak ze in 30 tot
40 minuten gaar.
Zet de oven dan uit, maar laat de ovendeur dicht. Laat de koekjes dan in
een dichte oven minimaal 3 uur en maximaal een hele nacht verder
opdrogen. Mijn motto in deze is hoe langer hoe beter ga dus voor die nacht.

De koekjes zullen ongeveer 3 maanden goed blijven, maar geloof me dan
zijn ze al lang op :-)

Nog een handige Tip:
  • Ik heb van hetzelfde deeg ook een aantal hele kleine koekjes gemaakt. Dit is vooral handig als je ze als beloning wil geven.